torstai 20. kesäkuuta 2013

Naisten urheilun salaperäiset asiantuntijat
Uutinen naisten salibandymaajoukkueen leirien peruuntumisesta kirvoitti napakan keskustelun  siitä hoidetaanko tulevaisuuden suunnittelu ja panostus lajiin  salibandyn osalta sukupuolen mukaan. Naisten maajoukkue valmistautuu siis tänä vuonna pelattaviin MM-kisoihin säästöbudjetilla. Edellisen kerran naiset leireilivät viime vuoden elokuussa joten liikaa ei joukkueen yhteenhioutumista ole ehditty harrastaa.  Miesten joukkue  jonka ohjelmaan ei MM-kisoja   tänä vuonna  kuulu  on jo yhden kesäleirin pitänyt ja vielä loppukesällä leireillään toistamiseen. Ei siis ihme että asia nousi puheenaiheeksi salibandypiireissä. 

Kuinka ollakaan, keskustelun alkaessa kiihtyä sosiaalisessa mediassa itse asia unohtui jälleen sujuvasti ja kommentointi keskittyi naisten maajoukkueen ja yleensäkin  naisurheilijoiden vähättelyyn. Nimimerkin takaa tuntuu olevan helppoa solvata ja halventaa niin naispelaajia  pelaajien perheitä, valmennusta ja myös niitä kommentoijia, jotka asiallisesti yrittävät rauhoitella  keskustelua tai omaavat eriävän mielipiteen.

Asia ei ole ainoastaan  salibandyn ongelma. Aamulehden artikkeli  viime vuodelta amerikkalsta jalkapalloa pelaavien naisten kokemasta kohtelusta ja varsinkin sitä seuraava kommentointi kertovat karua tarinaa siitä millaisessa ilmapiirissä  naisurheilijat joutuvat toimimaan. Jalkapallomaailmassa puhaltavat tutunoloiset tuulet. Urheilujournalismia nyt! –blogissa viime vuodelta voi lukea lajin tilasta ja asenteista naisten lajiharrastusta kohtaan. Yleensäkin naisten joukkueurheilu tuntuu olevan vapaata riistaa miehille jotka nimettöminä saavat tilaisuuden  lausua ajatuksiaan.

Se mitä kannattaisi miettiä on miksi lajien parissa toimivat websivustot ja muu media antavat näiden nimimerkkihuutelijoiden mellastaa niin vapaasti.  Onko kyseessä halu saada omille foorumeille toimintaa vai ovatko medioiden toimitukset ehkä samaa mieltä? Jonkinlaista kontrollia kannattaisi ehkä harrastaa tai omin välikommetein kehoittaa asiallisuuteen ja muiden ihmisten kunnioitukseen.

Voisivatko niin salibandyliitto kuin muutkin lajiliitot puuttua keskusteluun ja kertoa millä arvoilla lajia ja sen tulevaisuutta edistetään?

Nimimerkin takaa kommentoivat tuntuvat myös vähättelevän rooliaan keskusteluissa.  Kuitenkin on selvää että yleistettäessä kaikki naisurheilijat  laiskoiksi, läskeiksi, turhiksi läpsyttelijöiksi jne. (verkosta poimittuja kuvauksia, toim.huom.) syödään urheiluun tosissaan suhtautuvan urheilijan arvostusta ja aiheutetaan hallaa koko naisurheilulle.

Muuten! Milloin olette nähneet keskustelun tai kommenttiketjun jossa naiset  haukkuvat nimimerkin takaa miesurheilijoita esim. Laiskoiksi, läskeiksi, nuuskahuuliksi, noloiksi katsella jne?


1 kommentti:

  1. Jep! Olen läski, sohvanpohjalta silloin tällöin urheilua seuraava muusikonrenttu, jota todellakin ottaa pattiin tämä nimimerkkien ja nimettömyyksien takaa huutelu.
    Kaipaan hyväntuulista ja iloista urheilumeininkiä, olivatpa sitten kyseessä naiset tai miehet, ja tasapuolisesti!
    Suoraan saa perustellusti puhua, mutta ei ole suotavaa olla tyhmä.

    Terveisin Pekka Hakkarainen

    VastaaPoista